Den komplette begynderguide til et organisk bed

Ønsker du en endelig guide til at oprette en økologisk terrassehave i dine hjem?

Livet i byen er stort for det meste – nem adgang til indkøbs- og underholdningscentre samt bedre levevilkår, hvilket gør det til et ideelt sted at bo. Men bylivet har også sine ulemper! Overfyldte gader, overbelastede baner, luft og støjforurening til startere.

Træer er hensynsløst skåret ned for at rumme flere huse. Flodsengene bliver til boligkomplekser, og vores daglige pendling spytter flere og flere toksiner i luften. Byerne bliver varmere og varmere, og klimaforandringerne er mere uberegnelige.

Vi tjener mere og køber mere, men kvaliteten af ​​vores liv er faldet. Det er ikke kun giftig luft, som vi trækker vejret, den mad, vi spiser, bliver lige giftig. Utilsigelsesmæssig brug af pesticider og gødninger forårsager fosterskader og abnormiteter; kræft er stigende, og alligevel blokerer vi for vores handlinger.

Men det behøver ikke at være det!

Du behøver ikke at tage en 30 minutters tur til en park eller en strand for at slappe af og nyde en smule frisk ren luft. Du kan skabe et grønt rum lige i dit hjem og gøre en hel del forskel. Og det er ikke så svært som du tror!

En terrassehave er en fantastisk løsning for alle, der bor i en stuvet lejlighed eller et hus uden nogen baggård. Terrasser får masser af solskin. De er nemme at vedligeholde og er endda gode til dyrkning af økologiske grøntsager og frugter og opstilling af en blomsterbed.

Terrasse havearbejde er også meget terapeutisk. Tilbring bare en halv time om morgenen og en anden halv time om aftenen, der tæller dine planter. Din stress og angst forsvinder langsomt, som vil du have vejrtræknings problemer.

Med lidt ekstra indsats kan du også høste dine egne grøntsager og frugter, der er 100% organiske og pesticidfrie. Hvis du ikke er til at producere veggies, kan du simpelthen oprette en urt og blomsterhave eller et eksotisk grønt landskab med en lille forår dækket med lys til at slappe af i dit hjem.

Hvis du er en sådan person, leder efter inspiration og ideer til at oprette din egen terrassehave, håber at dyrke dine egne økologiske grøntsager uden at bruge for mange penge og nyde alle fordelene ved et sundt liv i hjemmet, vil dette indlæg være din guide.

Krav til at starte en organisk terrassehave

At oprette en terrassehave er ikke en luksus. De fleste ting, du skal komme i gang med din økologiske terrassehave, findes i lokale planteskoler til rimelige priser. Hvis du er for langt væk fra en børnehave, er der masser af onlinebutikker, du kan købe planter, frø og andre havearbejde væsentlige fra.

Men før du kommer i gang med det væsentlige, er der en nøglefaktor, der spiller en stor rolle i terrassearbejde – din tankegang. Her er nogle pointers at huske, når du starter dit drømmehaveprojekt:

1. Sæt 1 time fra din tidsplan

Forbered dig på at bruge mindst en time i din dag for at pleje din terrassehave. Når opsætningen fungerer godt, vil du bruge mindre tid på arbejde og mere tid på at nyde fordelene. En halv time om morgenen og en halv time om aftenen bør også være fint, hvis du ikke kan tilbringe en hel time på en strækning.

2. Vær forberedt på at blive snavset

Den sjove del om havearbejde er, at du kan smelte rundt i mudder og vand og gødning. Dens terapeutiske også, så vær forberedt på at få dine hænder beskidte.

3. Vær forberedt på at håndtere insekter og skadedyr

Naturen er hjemsted for insekter, bugs og andre skadedyr. Hvis du opretter en terrassehave, være forberedt på at mødes, hilse og slå alle slags velkomne og uvelkomne besøgende – nogle gange endda en abe eller to!

4. Hav en handlingsplan

Det er altid nemt at komme over ophidset og vokse for mange ting på én gang. Begræns dig selv! Du har hele tiden i verden. Lav en liste over de planter, du ønsker at vokse, og hvordan man planlægger at arrangere dem på din terrasse. Du kan træffe foranstaltninger, når du har udarbejdet en ordentlig plan.

5. Vær forberedt på fejl

Som med alt i livet går fejl i hånd med succes – selv med terrassearbejde. Du vil i første omgang mødes med fejl – du kan oversvømme dine planter eller ikke hælde nok af det; Du kan tilføje for meget gødning eller se, at de melede insekter gør et måltid af din dyrebare plante. Må ikke modløses af fejl. Lær af dine fejl, og du vil være godt på vej til at eje en have, dine naboer vil misunde.

6. Forskning

Internettet er fyldt med friske nye ideer, hacks og tricks til at dyrke din have. Spar tid til at lave forskning til nye og inspirerende ideer.

7. Vær forberedt på at reducere dine tab

Der kan være tidspunkter, hvor du skal miste dit yndlingsværk for at redde de andre; en frygtelig infektion eller råd i din smukke rose plante er sandsynligvis at sprede og ødelægge andre planter også. Det vil være en smertefuld og vanskelig beslutning at ødelægge en plante, du elsker, men du skal stå i tankerne for de andre plantes skyld og skære dine tab, før det er for sent.

Nu hvor du er mentalt forberedt, er her en tjekliste over de ting, du har brug for til at komme i gang.

Checkliste til havearbejdet

Imprægnering

En af de første ting, du skal gøre før du opretter din terrassehave, er at tjekke din terrasse til vandtætning. Køb et tykt presenningsark og dækk grundfladen på din terrasse, hvis du gør det selv. Du kan også ringe fagfolk til at hjælpe dig med vandtæt din terrasse. Kontroller også, at dit fundament er stærkt nok til at holde vægten af ​​potterne.

I de fleste tilfælde, hvis dit hus er bygget af fagfolk med den rigtige andel sand og cement, bør du ikke have nogen problemer med at understøtte den ekstra vægt. Hvis du ikke kan lide ideen om presenninger, kan du købe grydebrød, der vil holde ekstra vand, der er drænet af gryder. I begge tilfælde skal du sørge for at have en god vandtæt plan for din terrasse.

Jord

Jord, der er korrekt betinget og næret er nøglen til dyrkning af stærke og sunde planter. Kemisk behandlet jord vil ikke kun sive ind i fødevaresystemet, det kan også skade og ødelægge gunstige bakterier, orme og andre mikrober i jorden.

Find en god kilde, hvorfra du kan købe jord. De fleste planteskoler sælger velnæret jord, som er en blanding af jord, vermicompost og compost coir, men det kan være dyrt. Hvis du vil have en billigere mulighed, kan du købe nogle ingredienser, lave din egen kompost og blande jorden sammen.

Plantebeholdere

Beholdere er nøglen til opsætning af dine planter. Du kan gå sparsommelig med gamle lådekasser, trækasser eller plastflasker (jeg foretrækker at undgå plastik, da de let afbrydes i den varme sol og af andre indlysende grunde) eller du kan købe jordkande, UV-behandlede vækstposer, cementpotter og så videre. Nogle creepers og blomstrende planter vil se godt ud i hængende potter, og det er værd at overveje.

Uanset hvilke beholdere du bruger, skal de have en lille åbning nederst for at frigøre ekstra vand, som du hælder til planterne. Dog bør dette lille hul blokeres med et lille stykke flad sten for at forhindre jordens dræning også.

Frø

Du skal bruge frø af god kvalitet til at dyrke dine grøntsager. Du kan som regel starte med tomater, damefingre og bitter kalebasser. Frø kan hentes fra lokale planteskoler, eller du kan få dem fra de grøntsager, du har købt på markedet. Hvis du har venlige naboer, kan du endda anmode dem om frø og frøplanter.

Vand

Du kan bruge en slange til at plante planterne i din terrasse eller købe en lille vandkande / kedel, hvis du foretrækker det. Alternativt kan du blot fylde en spand vand, bære den rundt på terrassen og hæld vand med en mindre beholder. Hvis du rejser ofte og ikke har nogen til at hjælpe dig med vandingen, kan du overveje drypvanding.

Igen kan du gå kreativt og bruge plastikflasker til at sætte det op eller købe et færdigt fremstillet system og få en professionel til at sætte det op for dig. Uanset hvad dit vandingsmedium er, sørg for at få kilden tæt ved. Du kan ikke bære vand hele vejen inde fra dit hus til terrassen.

Pesticider

Skadedyr skal besøge din have, uanset hvilken form for beskyttelse du tager. Og den bedste måde at bekæmpe dem på er at bruge pesticider – ikke de farlige kunstige der er tilgængelige på markedet, men naturlige dem, du selv kan forberede hjemme. En blanding af bagepulver, madolie og vand kan sprøjtes på planter for at undgå svampeinfektioner; øl er en let distraktion for snegle og neem olie er bladlusens mareridt.

Omslag

Hvis din terrasse er brændende varm, kan du oprette en havefarve. Have nuancer er lette og UV stabiliseret for at forhindre nedbrydning. De beskytter dine planter mod overdreven varme og regn. Du kan få kreativitet med myggenet, hvis du er på et stramt budget.

Sådan opsætter du dit bed

Nu hvor du har alle de grundlæggende ingredienser til at oprette en økologisk terrassehave, er det tid til at gå videre til den egentlige procedure for at komme i gang.

Installer vindbarrierer (valgfri)

Et af de største problemer, du sandsynligvis står over for med en terrassehave, er vindhastigheder med høj hastighed, der kan bryde ømme skud eller planter med ømme stængler. Hvis du har et godt budget, kan du installere en solid vindspærre eller hegn for at beskytte dine planter. Havefarver er flotte, men du skal klæbe det robust til taggulvet, hvis de skal yde støtte til planterne.

Forbered layoutet

Visualiser hvordan din have skal se ud og udarbejde et godt layout i betragtning af placeringen af ​​din terrasse, varme og lysfaktorer. Du kan placere budet eller svage planter i et skyggefuldt område på terrassen. Sterkere planter, der kan modstå mere varme, kan placeres i de sundere dele. Placer alle potterne på et bekvemt sted, så du nemt kan vand dem.

Forbered pottemixet

For at en plante skal vokse stærk og sund, skal du forsyne det med alle de rigtige næringsstoffer. En pottemix anbefales derfor. Der er ingen ideel pottemix-løsning, og forskellige eksperter tilbyder forskellige anbefalinger til fremstilling af potteblandingen:

Mulighed 1

Vandblandingen nævnt nedenfor regelmæssigt i 3 dage

Ca. 5 kg rød jord, helst fri for kemikalier
Ca. 500 gram husdyrgødning som f.eks. Du kan få tørkogskagekage, brænde den og tilsæt aske til jorden også.
Neem olie eller neem kage
Flodsand vejer omkring 10 kg
Kokosfibre til vandretention
ormekompost

Mulighed 2

Kombiner lige stor andel af kokos torv, rødt sand og vermicompost. Geekgardener anbefaler at bruge 200 gram knoglemel, 200 gram oliekage og 200 gram træaske til hver 15 kilo af ovennævnte blanding. Lad blandingen sidde i en beholder i mindst 3 uger før du sætter den i brug.

Jeg bruger simpelthen en del sand og 1 del kompost, som jeg forbereder hjemme.

Plant dine frø

Når din jord er klar til brug, kan du begynde at plante frøene. Du kan plante frø i en såning bakke og derefter transplantere dem til puljen eller plante dem direkte. Hvis du bruger en sødbakke, skal du fylde den med pottemassen, plant frøet omkring en tomme dybt i hver af stikkene og drys dem med vand. Efter 5 eller 6 blade forlader eller planten er omkring 3-4 tommer i højden, kan du transplantere hver plante til en gryde.

Under transplantationsprocessen skal du undgå at udsætte rodplanterne til direkte sollys, fordi rødderne vil tørre op og dø. Gør transplantationen i et skyggefuldt område af huset eller om aftenen.

Tip: Når du fjerner træplanten fra frøbakken, tag den sammen med sandet og forseg planten i puljen med sandet.

Administrer skadedyr

Når dine planter begynder at vokse, bliver du nødt til at begynde at beskæftige sig med skadedyr som myrer, mealy bugs og bladlus. Der er forskellige måder at håndtere dem organisk, men ikke alle arbejder ligesom vi kan lide dem. Du skal bruge tid på at prøve forskellige skadedyrsbekæmpelsesløsninger. Det kan være den mest fortryllende del af styringen af ​​din terrassehave.

Beskyt dine planter fra fugle og dyr
Når dine planter begynder at bære frugt, skal du dække det trådnet eller nylon ledninger for at forhindre fugle og andre små skabninger som egern og rotter fra at nyde dem, før du gør det.

Konklusion

Terrassehaver er en simpel, men effektiv måde at bekæmpe flere problemer, der plager vores byliv. Hvis du vil leve en sund og stressfri liv, overveje at oprette en have i dit hjem. Du vil blive overrasket over, hvor meget glæde og afslapning det bringer til dit liv.

 

1 tanke om “Den komplette begynderguide til et organisk bed”

  1. Tak for en god og forståelig guide. Det var lige hvad jeg manglede til at udfylde min efterårsferie 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.